Online cursus maken en verkopen? 3 tools om het zelf te doen

Wil je een online cursus maken, maar weet je niet hoe je dat zelf precies doet? En heb je ook al nagedacht over hoe je jouw cursus vervolgens aan de man brengt?

Met deze handige tools creëer je in een handomdraai een e-learning omgeving, waarmee jouw programma’s gretig aftrek vinden.

Hoe kun je jouw online cursus zelf maken en verkopen?

Geld verdienen met een online cursus. Dat klinkt niet alleen erg aantrekkelijk, dat is het ook.

Je maakt 1 keer een fantastisch online product en verkoopt dat keer op keer. Jij bent expert op jouw vakgebied, dus met de cursus zelf komt het wel goed. Nu nog een goed e-learning platform waarmee je jouw cursus in de etalage zet.

Lees hieronder met welke tools jij je online cursus pas echt goed verkoopt.

Of je nu uitgebreide presentaties in elkaar draait of adviesrapporten schrijft, je weet waar je over praat. En misschien dat je op verzoek ook fysieke trainingen verzorgt op locatie.

Dat kan een stuk makkelijker als je jouw cursus of training (ook) online aanbiedt.

Deelnemers kunnen dan op afstand (thuis op de bank, op vakantie in een hangmat of in de bus op weg naar het werk) kennis vergaren via online middelen zoals een laptop, telefoon of tablet. Makkelijk toch?

In een tijd dat we nauwelijks de deur uit konden (en wilden), nam het online winkelen een enorme vlucht. Ondernemers gingen hun producten meer en meer (ook) te koop aanbieden in webshops.

Ook diensten als trainingen en workshops werden steeds vaker online aangeboden. En met succes.

Nadat iedereen de meeste gewoontes van voor de coronatijd weer oppakte, bleek de online winkel een blijvertje. En als je daar op mee wilt liften, dan is het zaak je tussen het online aanbod van trainingen en workshops te wurmen.

Aan de slag dus. En geen stress, want een online cursus maken kun je gewoon zelf.

Waarom je een eigen online cursus zou willen maken

Jaja….wat heb je nu eigenlijk aan een online cursus of workshop? Een cursus geef je toch in een fysieke omgeving? In een vergaderzaal of een kantoortuin?

En ja, dat klopt. Je bedenkt een spetterende training, waar je aan de hand van een prachtige powerpoint doorheen loopt. Je publiek is vast enorm enthousiast.

Dat publiek, daar ligt het niet aan. Maar misschien heb je slechts 20 toehoorders in de zaal. Oké, laten het er 50 zijn. Het geeft direct aan waarom je jouw cursus online zou willen aanbieden. Jouw cursisten volgen je cursus waar en wanneer ze maar willen.

En jij hoeft niet meer de deur uit voor het geven van een cursus of workshop. Niet onnodig in de file, niet voor de 30e keer hetzelfde verhaal afsteken.

Je houdt tijd over, terwijl je wel omzet blijft genereren met de verkoop van de cursussen. Kun jij weer werken aan een nieuw prachtig online product.

Met het aanbieden van een online cursus zorg je niet alleen voor passieve inkomsten. De deelnemers kunnen de cursus volgen wanneer ze maar willen.

Structureel verdienen aan je online cursussen

Of jouw fysieke cursus nu 20, 50, 3 of 12 cursisten trekt, je steekt veel tijd in de voorbereiding.

Zo weet jij als geen ander dat je je altijd moet inleven in je doelgroep. Met wie heb je te maken, wat weten zij al van het onderwerp en wat nog niet?

Behalve dat je vooraf achterhaalt waar jouw doelgroep waarschijnlijk behoefte aan heeft, besteed je ook de nodige aandacht aan de inhoud van de training: alles moet kloppen, je wilt geen flater slaan als je op bezoek bent bij je klant. En daar hoort natuurlijk ook die gelikte powerpoint bij.

Natuurlijk word je daar na verloop van tijd echt wel bedreven in, helemaal als je die presentatie online ontwerpt in Canva. Maar toch kost je stiekem elke keer weer een paar uurtjes.

Goed nieuws: maak van jouw cursus een online versie en je genereert structurele inkomsten.

De cursus verkoopt telkens weer, zonder dat jij er zelf de deur voor uit hoeft.

In welke vorm bied je jouw online cursus aan?

je eigen online cursus maken en verkopen

Online cursussen zijn er in alle vormen en maten. Welke het beste bij jouw content past bepaal je natuurlijk zelf. Vergeet daarbij niet wat jouw doelgroep het liefste wil zien.

Je kunt jouw cursus of e-learning bijvoorbeeld aanbieden in de vorm van video, animatie, audio of webteksten. Een combinatie van genoemde vormen kan natuurlijk ook.

Met deze tools maak je van jouw online cursus een succes

De online cursus maken is dan misschien niet zo moeilijk, ervoor zorgen dat die ook goed verkoopt is weer een heel ander verhaal.

Nou ja, dat is met de juiste tools ook niet zo moeilijk.

Het succes van jouw cursus begint echt bij de inhoud. Die inhoud moet zo goed zijn, dat die perfect aansluit bij de behoefte van de koper, de leergierige klant die jouw cursus afneemt.

En heb je de inhoud helemaal voor elkaar, dan verdient ook de presentatie van je cursus alle aandacht. Met de volgende online programma’s breng je jouw online cursus of e-learning naar een hoger (of het hoogste) niveau:

Creëer een scorende leeromgeving met Huddle software

De software van Huddle is speciaal ontwikkeld om jouw online cursussen aan te bieden bij je doelgroep. Van e-books tot audioprogramma’s en van pdf-bijlagen tot videocursussen, je creëert een complete leeromgeving voor je cursisten.

Huddle levert je een eigen ledensite op met jouw cursussen en een online community. Je maakt met deze e-learning software eenvoudig je cursussen en deelt deze op in modules en lessen.

Of het nu gaat om tekst, afbeeldingen, video of audio, je kiest zelf hoe je jouw cursus indeelt. Heb je pdf’s of andere bijlagen voor in je cursus? Je voegt ze in een handomdraai toe.

De leeromgeving is een veilige omgeving voor jouw klanten. Je beveiligt de programma’s namelijk met verschillende toegangsniveau’s.

En wist je dat je de Huddle software gemakkelijk koppelt aan jouw favoriete betaalsysteem en e-mail?

Wil je zelf ervaren hoe de e-learning software werkt? Voor € 15,00 per maand kun je aan de slag.

Probeer Huddle 14 dagen gratis.

Koppel de leeromgeving aan je WordPress-website

Heb je jouw Huddle-omgeving klaar? Je kunt Huddle eenvoudig koppelen aan je website. Gebruik je WordPress, dan is het Astra-thema een absolute aanrader.

Astra is gratis en beschikt over fantastische starter templates. Ideaal voor een losse verkooppagina voor jouw leeromgeving, maar ook voor een complete website.

De gratis versie van Astra bied jou al heel veel moois. Wil je het nog makkelijker maken voor jezelf, dan word je waarschijnlijk erg gelukkig van de Astra Pro-versie.

Je profiteert met Astra Pro onder meer van verschillende blog layouts, ontwerpmogelijkheden voor header en footer en een nog veel uitgebreider kleurenpalet.

Begin direct met een gratis versie van Astra.

Maak je eigen ontwerpen in Canva

Zet je voor jouw online cursus een PDF-document in? Met Canva voorzie je jouw verhaal van de mooiste ontwerpen. Je creëert ze helemaal zelf.

Van een pakkend voorblad tot verhelderende graphics, als je met Canva aan de slag gaat waan je je een echte ontwerper en laat je jouw online cursus er echt uit springen.

Serieus werk maken van Canva? Volg deze cursus en word een echte Canva professional.